Heti SZUPERAKCIÓÓÓ!

BLOG

Létezik-e a környezetbarát játékbolt koncepciója?

2022.04.10 18:11

Létezik-e a környezetbarát játékbolt koncepciója?

A környezetvédelem és a fenntarthatóság az élet legtöbb területére már begyűrűzött, természetesen a gyerekek kedvenc helye, a játékbolt sem maradt ki a legújabb fenntartható trendekből. Globálisan a játékok piaca folyamatosan növekszik, 2020-ban közel 130 milliárd dolláros forgalom keletkezett a játékok eladásában világszerte. Miközben a forgalmazók figyelnek arra, hogy folyamatosam megújuljon a játékkészletük, azért a már népszerű nagy klasszikusok, mint például a Playmobil játékok, vagy éppen a már streamelhető, Sam a tűzoltó is maradjanak elérhetőek a boltok polcain.

Többféleképpen lehet elköteleződni környezetbarát játékok mellett. Ma már gyártanak újrahasznosított labdát, kirakót és kreatív gyurmát, de van már újrahasznosíított fából készült bébitaxi is. Amikor új játékot választunk egy játékbolt kínálatából, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy a játék anyaga újrahasznosított legyen. A környezettudatos nevelés gyerekkorban kezdődik, elmondhatjuk gyerekünknek, hogy miért fontos olyan játékot választania, amivel óvja a bolygó egészségét is.

Létezik olyan játékbolt, ami kifejezetten jó példákat állít és tart a készletében például mágneses építőjátékokat, amiben minden építőjáték 100 százalékig újrahasznosított. De van nagyon sok olyan játék, ami akkor is tökéletes állapotban van, amikor már kinőtt belőle a gyerek. A legtöbb szülőnél álmatlan éjszakákat és fájó talpakat okozó építőkockák elajándékozhatóak, amikor a gazdája már vagy megunta vagy kinőtt azok használatából.

Ha a játékok terén is szeretnénk tudatosak és egy kicsit szentimentálisak lenni, akkor az adományozáson túl, a megőrzés mellett is dönthetünk. Hiszen nemcsak adományként lehet hasznosítani a már nem használt játékokat, bátran elrakhatjuk őket a következő generációnak, gondoljunk bele milyen jó érzés lesz az unokáink kezébe adni gyerekeink által használt könyveket, babákat vagy épp építőkockákat.

De ha nem állnak közel hozzánk a fenti megoldások, akkor garázsvásár keretében is újraértékesíthetjük jó állapotban lévő játékainkat. Bárhogy is döntsünk, a lényeg, hogy a saját magunk, illetve gyerekeink szemléletét minél egészségtudatosabbá tudjuk formálni, a szokásokkal, amiket kialakítunk nekik és a példákkal, amiket mutatunk.