BLOG

Játékbolt: ötletek, hogy mosolyt csaljunk a gyerekek arcára

2021.07.30 13:34

Játékbolt: ötletek, hogy mosolyt csaljunk a gyerekek arcára

Sok játékbolt létezik Magyarországon és könnyen lehet, hogy a következő időszakban még több jelenik majd meg. Hiszen a választék azért is egyre különbözőbb, mert a gyerekek igényei is gyorsan változnak. Egyes játékok állandó sikerek akár már több mint 100 éve vagy legalább több évtizede, míg egyes újdonságok legalább annyira lekötik a gyerekeket is, mint a felnőtteket az új kütyük (mint a legújabb iPhone és hasonlók).

Játékbolt: ötletek, hogy mosolyt csaljunk a gyerekek arcára

Azt persze nehéz tudni, hogy melyik újonnan megjelent játékok és játék márkák lesznek itt velünk néhány év vagy évtized után. De ez talán kevésbé is fontos, hiszen a gyerekeket lekötni, megmosolyogtatni, főleg kreatív játékokkal, amelyekkel valóban tudnak fejlődni, nemcsak óriási öröm, de igazi érték is.

A Playmobil játékok nem véletlenül találhatók meg sok játékbolt kínálatában: már az 1970-es évek óta léteznek ezek a játékok és rengeteg gyerek életét színesítették meg (köztük a cikk írójáét is). Hans Beck, a cég alapítója eredetileg gyerekek rajzai alapján alkotta meg a figurákat, amelyek tudnak mindenfélét tartani: fegyverektől kezdve egy jármű kormányán át tükrökig és más kiegészítőkig.

A Playmobil ház több változatban is létezik és általában (de nem kizárólag) kisebb lányok szívét szokta megdobogtatni, akik a családi életet és hasonló emberi kapcsolatokat "modelleznek le" játék közben.

Akiket pedig a vidéki élet szépségei érdekelnek, szintén érdemes egy játékbolt felkeresése és a Playmobil farm lehet segítségükre. Itt meg lehet ismerkedni (sokszor egészen részletekbe menően), hogy hogyan is működik egy ló farm vagy más mezőgazdasági munkák, ha legalább egy játékkal, képzeletben magunk mögött hagyjuk a városi környezetet.

De ha nagyobb mozgásigényű (és / vagy kisebb) gyerekünk van (vagy akarunk egy kisebb gyereket megajándékozni), a bébitaxi lehet egy kiváló ajándék. Egy kicsit el kell vonatkoztatni a városban ismert (sárga) taxiktól: ezek a játékok gyakorlatilag a "beleülős" autók, amelyeknek több típusa is létezik: lábbal vagy "szülő által" hajtott változatok is léteznek.

Aki pedig igazán kötődik vagy sokszor csodálja a rendőrök, mentősök, tűzöltők munkáját (és melyik fiú nem ilyen!?), azoknak a Sam a tűzoltó játék lehet egy jó ajándék. Nem véletlenül van nagy kultuszuk azokbak a figuráknak és (animált) személyiségeknek, akiket a kisebbek már láttak a képernyőn.

Mi azt ajánljuk, hogy ne vigyük túlzásba a filmek, animált mesék és úgy egyáltalán, a képernyők (telefonok, tabletek, PC, nagy TV képernyők) nézését, mert ez sokkal kevesebb kreativitással jár, mint egy multifunkcionális játék kihasználása, amely esetén a gyerekeknek használniuk kell a fantáziájukat, ahelyett, hogy passzívan néznének valamit.