BLOG

Milyen készségeket fejleszt a Playmobil?

2022.08.12 10:31

Milyen készségeket fejleszt a Playmobil?

Szülőknél felmerül időnként a kérdés, hogy minden játéknak oktató jellegűnek kell-e lennie. Legtöbbször hasznos, ha egy játék kiválasztásakor végiggondoljuk mit ad hozzá gyermekünk életéhez egy játék. A Playmobil egy régóta létező nagy klasszikus, a Barbie babák mellett talán a másik legnépszerűbb örökzöld. Az egyértelmű szórakoztatáson kívül a Playmobil játékok bizony szuperül fejlesztik a gyerekek készségeit is.

A Playmobil gyűjtemények serkentik a szerepjátékra való hajlandóságot, növelik a társadalmi és a környezeti tudatosságot, a fantáziadús játék miatt a kreativitás is növekszik a gyerekekben.

A playmobil szettjei alkalmasak arra is, hogy a gyerekek finom motoros és koordinációs készségeit növeljék. A lebilincselő szettek elkötelezett és független játékot eredményeznek, amelyek kellő alapot tudnak biztosítani a gyermeki autonómiának.

Amennyiben többen is játszanak egy Playmobil gyűjteménnyel, úgy a gyerekek együttérzése, szolidaritása, sőt csapatmunkája is fejlődik. A közös játék közben javul még a gyerekek által használt nyelv, különösen a társalgási, de a különböző szituációk miatt a problémamegoldó képességük is fejlődik.

Az eltérő játék modellek miatt a gyerekeknek a Playmobil modelleken keresztül lehetőségük nyílik megismerni az őket körülvevő környezetet (például tűzoltók, rendőrség, hajóskapitány, space). A karakterekre pedig a gyerekek sztorikat tudnak kreálni, így fejlődik a történetmesélési tudásuk, sőt, korai szakaszban a retorikai érzékük is.

A Playmobil szettekben a legtöbb kellék nincs előre definiálva, tehát igazából egy szerepjáték során bármilyen szerepet kaphat. Tehát példul egy Scooby Doo vadnyugati szettben sincsenek megkötések a bábuk felhasználását illetően.

A Playmobil játékok kivételesen részletesek. A kinyíló ajtók, a székek, a csészék és poharak, a kinyíló táskák, a távcső, a légzőcső, az állatok és az emberek. Ezek a játékok alkalmasak arra, hogy sokáig lekössék a gyereket figyelmét. Ezek az aprólékos részletek aztán segítenek a részletes történetmesélésben és szituációs játékokban.