Heti SZUPERAKCIÓÓÓ!

BLOG

Sam a tűzoltó története és fejlődése

2022.06.30 19:20

Sam a tűzoltó története és fejlődése

Sam a tűzoltó egy igazi walesi szupersztár, aki a kitalált faluban, Körmöspálcáson él és dolgozik. A mese eredeti ötlete két volt tűzoltótól származik. A mese annyira népszerű lett, hogy több mint 40 országban vetítették és még mandarinra is lefordították. Az Egyesült Királyságban sokáig a tűzoltók kabalája is volt.

Körmöspálcás kitalált falujában található Sam a tűzoltó az ovisok egyik kedvence. Sam és csapata több mint 30 éve tanítja a gyerekeket értékes biztonsági oktatásra, akción, bátorságon és csapatmunkán keresztül.

Minden epizódban kulcsfontosságú biztonsági üzenet található, az óvodáskorú gyermekek minden alkalommal biztosan tanulnak valami újat. Akción, mentésen, bátorságon és némi klasszikus Fireman Sam humoron keresztül a show sikert arat a szülők és a gyerekek körében egyaránt!

Sam a tűzoltó kabalából aztán többször is botrányok hősévé vált. 2017-ben az Egyesült Királyságban Sam a tűzoltó (fireman) titulusában rejlő szexizmusra hívták fel a figyelmet. A mozgalom résztvevői szorgalmazták, hogy Sam a tűzoltó titulusa legyen gender semleges, és használják inkább a "firefighter" megnevezést. Sokan sérelmezték ugyanis, hogy Sam a tűzoltó nem gender semleges megnevezése bizonyos esetekben, visszatarthatja a hölgyeket a tűzoltókhoz való jelentkezéstől.

Sokak szerint Sam a tűzoltó megnevezés meglehetősen elavult és nem igazán tükrözi azt az üzenetet, amit át szeretnénk adni 2022-ben a gyerekeknek. Sok kutatás szerint négy-öt éves korukban alakulnak ki a fiatalok képe arról, hogy milyen karriert szeretnének csinálni. Sam a tűzoltó a titulus miatt pedig kirekesztő lehet a kislány gyermekek számára.

A legtöbben kihangsúlyozták, hogy nem Sam a tűzoltó a probléma, hanem az a tudatalatti üzenet, amiket a mese a gyerekek felé küldött.

A megnevezésen kívül Samnek a Koránnal is meggyűlt a baja. A mese egy részében ugyanis 2016-ban Elvis ráhuppant egy kupac papírra, és a lapokon a Korán sorait vélték felfedezni. Az epizód nagy botrányt kavart és később le is vették műsorról és elnézést kértek a hiba miatt.

Sam a tűzoltó játék formájában is elérhető egyébként, nemcsak bábu formájában, de Sam a tűzoltó állomás és egyéb tűzoltó eszközök is színesíteni tudják a gyerekek játékát és rajongását.